fbpx

Cum ar putea arăta reîntoarcerea la școală în epoca lui Covid-19?

schools-reopening-coronavirus-image-threeByTwoMediumAt2X-v2-1200x801.png

Un ghid ilustrat despre modul în care școlile vor încerca să controleze coronavirusul când elevii se vor întoarce în sălile de clasă, în această toamnă sau în viitor.

O zi tipică la școală necesită proximitate: colegii de laborator din liceu se apleacă să privească un flacon. Copiii de grădiniță își împart acuarelele sau plastilina. Școlarii servesc împreună gustări în jurul aceleiași mese în pauză.

Anul acesta, nimic despre școală nu va fi tipic. Multe dintre cele mai mari unități de învățământ intenționează să înceapă anul școlar/ universitar online și nu este clar când elevii și profesorii vor putea reveni în sălile de clasă în condiții de siguranță. Alții planifică metode hibride, în timp ce unii sunt hotărâți să meargă cinci zile pe săptămână.

Un lucru este clar. Când clădirile școlilor se vor redeschide, fie în toamna acestui an, fie în anul viitor, autobuzele, holurile, cafeteriile și sălile de clasă vor trebui să arate foarte diferit, atâta timp cât coronavirusul rămâne o amenințare. Chiar și predarea, care a evoluat în ultimele decenii pentru a accentua mai puține prelegeri și mai multe lecții de colaborare, trebuie să se schimbe.

Aceasta este cea mai mare provocare adaptativă din istoria educației publice.

Deciziile privind educația sunt luate în mare măsură la nivel local, iar liderii se bazează pe o serie de linii directoare generale, de stat și de sănătate publică aflate în conflict. Există încă o incertitudine și o dezbatere considerabilă cu privire la cât de ușor se contractă și răspândesc virusul diferitelor vârste și dacă unele dintre recomandările făcute în materie de siguranță ar ajuta sau sunt chiar necesare.

Drept urmare, școlile adoptă diverse abordări pentru perioada pandemică. Dar toate aceste recomandări vin să elimine un singur factor: proximitatea.

MERSUL CU AUTOBUZUL

Pentru aproximativ jumătate dintre elevi și studenți ziua  începe de obicei cu o călătorie cu autobuzul.

Pentru multe zone, condusul copiilor la școală va fi una dintre cele mai dificile provocări logistice din timpul pandemiei. Părinții vor fi rugați să ia în considerare dacă pot aranja alte variante de transport.

Familiile nu ar trebui să se aglomereze la stația de autobuz, așa cum o făceau în trecut. Și părinților li se va spune: Nu trimiteți copiii la școală dacă au febră, tuse sau alte simptome specifice.

Într-o perioadă normală, fără pandemie, un autobuz ar fi putut transporta până la 54 de copii.

Confom regulilor de securitate din această perioadă, un autobuz ar mai putea transporta doar 8 copii.

Există un scenariu la care se lucrează, conform căruia, daca elevii poartă mască, să poată fi transportați mai mulți.

Toate posibilele scenarii, însă, implică niște costuri și un plan riguros.

INTRAREA ÎN CLĂDIRE

Când elevii ajung la școală, cei mai mulți vor fi verificați pentru a vedea dacă au temperatură sau prezintă alte simptome. Adulții care aduc copiii vor rămâne în spatele unei bariere.

Experții din domeniul sănătății publice sunt de acord că un pas cheie în menținerea coronavirusului în afara școlilor va fi limitarea numărului de vizitatori din interior.

Verificările de temperatură prezintă riscul lipsei cazurilor de coronavirus asimptomatice sau atipice, ridicând alarme false cu privire la bolile obișnuite și ocupând timp prețios pe care elevii ar putea să-l petreacă învățând. Cu toate acestea, majoritatea regiunilor le au în vedere.

Aproximativ 60 la sută dintre școli nu au avut asistenți medicali cu normă întreagă, dar mulți speră să obțină fonduri suplimentare pentru a rectifica acest aspect pe fondul pandemiei.

Elevii/ studenții care nu reușesc verificarea simptomelor ar trebui să fie izolați în timp ce așteaptă un îngrijitor să îi cheme. Pentru a face acest lucru, poate fi nevoie de școli cu spații interioare cât și exterioare sigure pentru a găzdui copii bolnavi și potențial contagioși.

ACTIVITATEA ÎN SĂLILE DE ȘCOALĂ PRIMARĂ

Copiii mici pot fi cei mai dificili de controlat, având în vedere energia lor frenetică, nevoia de joc și natura afectuoasă. Și majoritatea cadrelor didactice recunosc că nu este realist să vă așteptați să poarte măști toată ziua.

Multe școli vor încerca să mențină elevii în clase de maxim 12 elevi și reducând interacțiunea dintre sălile de clasă. În acest fel, ei pot evita închiderea completă dacă un singur grup de copii poate avea un caz pozitiv.

Unele voci sugerează viziere pentru față ca o alternativă la măștile pentru profesori. Văzând mișcarea gurii a unui adult îi ajută pe copiii mai mici să înțeleagă conexiunile dintre sunetele rostite și cuvântul scris – un concept cheie în citirea timpurie.

Unele școli își propun să foloseasca X-uri pentru a indica unde ar trebui să stea elevii pe timpul lecției.

Doi elevi se pot așeza la mesele folosite de obicei de patru sau șase, cu cutii individuale de materiale care sunt împărțite în mod obișnuit, cum ar fi materialele de artă – o cheltuială pe care școlile, profesorii sau familiile vor trebui să le suporte.

Multe școli intenționează să-și recondiționeze spații mari, cum ar fi săli de sport și cafenele, pentru lucrări academice distanțate social. Elevii vor mânca în sălile de clasă, fie aducând mâncare de acasă, fie primind un prânz în cutii. Fără opțiuni de tip bufet.

Toate școlile investesc mult în materialele de curățare și igienă. Adulții vor dezinfecta suprafețele de mai multe ori pe zi.

Profesorii, care prezintă un risc mai mare de virus decât majoritatea studenților tineri, intră de obicei în contact cu multe persoane în timpul activității lor zilnice: copii, părinți, alți educatori. Pentru a contribui la reducerea riscurilor, se pot organiza de la distanță întâlniri de planificare a personalului și ședințele părinți-profesori.

Profesorii vor fi încurajați să țină deschise ferestrele clasei pentru a promova circulația aerului.

Mutarea activităților în aer liber, atunci când este posibil, ar fi o modalitate de a reduce riscul transmiterii aeriene a virusului. Sportul și alte activități practice pot fi făcute în aer liber.

ACTIVITATEA ÎN LICEE

Elevii mai mari se deplasează de obicei între sălile de curs în timpul zilei pentru diferite cursuri. În schimb, cadrele didactice le solicită să rămână în grupuri mici în cea mai mare măsură posibil. Școlile vor trebui să găsească și alte alternative.

Adolescenții pot prezenta mai multe riscuri de coronavirus decât copiii mai mici, sugerează cercetările recente, astfel încât distanța fizică va fi mai importantă la această grupă de vârstă.

Unii studenți ar putea învăța la distanță chiar și în timp ce se află în clasă. O lecție de algebră ar putea fi predată în partea din față a sălii, în timp ce cei care fac calcule folosesc laptopuri pentru a participa la o lecție online în spatele clasei.

Școlile nu intenționează să urmeze un program tradițional de învățare. În schimb, grupuri mici de studenți vor putea circula pe holurile școlii la anumite ore, inclusiv, în unele cazuri, pentru pauze de baie programate.

Profesorii care au adoptat un stil bazat pe proiecte spun că nu vor să petreacă tot anul livrând cursuri. Pentru a evita acest lucru, munca de grup se poate face online de acasă, profesorii fiind concentrați pe introducerea conceptelor și răspunsul la întrebări în timpul orei.

În unele țări care au redeschis școlile folosind ghiduri similare, măsurile de distanțare au fost relaxate în câteva luni, deoarece numărul infecțiilor a rămas scăzut. Statele Unite sunt diferite de o mare parte a lumii, deoarece unele școli încearcă să se redeschidă în timp ce infecțiile sunt încă ridicate în comunitățile lor.

Dacă noile practici „își onorează dorința de a fi respectate și admirate”, a spus dr. Dahl, „tinerii își pot schimba rapid comportamentul”.

Sursa: https://www.nytimes.com/


Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi făcută publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Univrse © 2018. Proudly made by SOTA360.

Univrse este unul din cele mai mari spatii de realitate virtuala, care îți permite să prinzi aripi și să te transpui, experimentând realitatea virtuală cu cele mai noi și mai performante gadgeturi.
Facebook Univrse.ro
Bucuresti | Romania | 0740 501 061 | contact@univrse.ro
Call Now Button