fbpx

Învățarea imersivă: viitorul eLearning-ului

use-immersive-learning-to-transform-your-training.jpg

Învățarea imersivă, o ramură a eLearning-ului, a dus cursurile online la un nou nivel. Elevii au trecut de la simpli spectatori la participanți activi. Noua tehnologie, precum Realitatea Virtuală și Realitatea Augmentată, direcționează eLearning către un viitor de învățare captivant.

Învățarea imersivă ne ghidează în viitor

Învățarea profesor-elev, învățarea la clasă, învățarea la distanță, învățarea online. Mijloacele de învățare au suferit schimbari de-a lungul secolelor. Astăzi, un cursant se poate afla într-un fus orar, în timp ce profesorul poate fi în partea opusă a lumii. Sau, un cursant poate dobândi abilități și cunoștințe pe cont propriu cu ajutorul programelor de învățare digitală. Învățarea electronică a devenit ceva normal.

Ce este eLearning?

Învățarea electronică, sau ceea ce numim în mod popular eLearning, este un mijloc de învățare ce utilizează mediul electronic, cum ar fi un computer, un smartphone sau o tabletă. Poate fi sau nu într-o sală de clasă, dar implică în mod imperativ utilizarea unei forme de mediu electronic, de preferință unul conectat la internet.

Învățarea electronică, ca termen, nu este foarte veche, inventată acum doar două decenii. Elliott Masie a folosit-o pentru prima dată în 1999 la conferința TechLearn din Disneyland. Până în 2010, eLearning a depășit limitele computerului și a ajuns la telefonul mobil.

Odată cu explozia internetului și invazia masivă a smartphone-urilor, eLearning a devenit parte integrantă a vieții tuturor într-un fel sau altul.

Ce este învățarea imersivă?

Tehnologia a evoluat într-un ritm rapid în domeniul eLearning-ului. A fost un moment în care cursantul a trebuit doar să facă clic pe butonul Următor pentru a continua. Acum, cursantul poate accesa cursul și poate deveni un participant activ. Numim asta învățare captivantă.

Învățarea imersivă este orice fel de învățare care plasează cursantul într-un mediu interactiv pentru a obține o experiență generală a unui concept sau abilitate. Această experiență poate fi fizică sau virtuală. Deoarece discutăm în primul rând eLearning aici, presupunem că învățarea captivantă, în acest caz, este virtuală.

Realitate virtuală (VR)

Cu simulări realiste, asemănătoare vieții, un curs de realitate virtuală îl ajută pe cursant să exploreze terenuri neexplorate și să primească instruire practică în ceea ce privește abilitatea sau conceptul discutat. De exemplu, cum realizează un medic pregătirea pentru o intervenție chirurgicală.

Realitate augmentată (AR)

Cu ajutorul tehnologiei AR și a unui smartphone conectat la internet, orice obiecte virtuale pot fi adăugate în lumea reală și explorate, conform cerințelor. De exemplu, ce-ar fi să învățați să folosiți mașini grele la un șantier? Folosind tehnologia AR, plasați aceste mașini virtuale într-un scenariu din lumea reală și explorați.

Realitate mixtă (MR)

După cum sugerează și numele, această formă se referă la un amestec de lumi reale și virtuale. Cele două lumi sunt reunite pentru a crea un mediu în care obiectele fizice și virtuale coexistă în perfectă armonie. La fel cum căștile VR vă ajută să vizualizați lumea virtuală, dispozitive precum HoloLens îndeplinesc scopul MR.

Cu ce diferă învățarea imersivă de eLearning-ul tradițional?

Toate cursurile de învățare imersivă sunt interactive, spre deosebire de versiunile tradiționale. De exemplu, pentru a preda despre anatomia umană, un curs tradițional de eLearning ar recurge la o diagramă cu fiecare parte pe care se poate face click pentru a „afla mai multe”.

Care sunt avantajele învățării imersive?

Prin crearea de conținut 3D realist, un concept sau abilitate sunt mai bine prezentate unui cursant. O explicație practică exclude orice posibilă ambiguitate.

Participarea activă la un proces de învățare asigură 100% atenție, ceea ce nu lasă loc pentru distragere.

Învățarea într-un mediu fără distrageri duce la o mai bună înțelegere.

Crearea de scenarii și simulări realiste, asemănătoare vieții, oferă elevului cunoștințe practice ale subiectului discutat. Acest lucru poate fi fie abilități ușoare, fie instruire tehnică.

Pregătirea practică este una dintre cele mai bune modalități de a învăța și asta oferă învățarea imersivă. Cu ajutorul tehnologiilor precum Realitatea Virtuală și Realitatea Augmentată, învățarea și înțelegerea intră într-o nouă dimensiune.

Nu doar învățarea, ci și predarea pot fi, de asemenea, mult mai confortabile și convenabile cu utilizarea tehnologiei imersive.

SURSA: https://elearningindustry.com/


Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi făcută publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Univrse © 2018. Proudly made by SOTA360.

Univrse este unul din cele mai mari spatii de realitate virtuala, care îți permite să prinzi aripi și să te transpui, experimentând realitatea virtuală cu cele mai noi și mai performante gadgeturi.
Facebook Univrse.ro
Bucuresti | Romania | 0740 501 061 | contact@univrse.ro
Call Now Button